Kök Hücre-Kordon Kanı

Kordon kanının saklanabildiğini hamileyken öğrendim. Öğrendiğim gibi eşimle araştırmaya başladık nedir ne değildir, ne kadar gereklidir diye baya bir kafa patlattık. Eşimin halası genetik dalında doçent. Direkt onu aradık, görüşünü alalım diye. Sağolsun bize baya detay bilgi verdi. Üniversitedeki konuyla ilgili arkadaşlarından da bilgi almıştı. Dedik ki biz bu işi yapalım.

Kordon kanı bebek doğduktan sonra göbek kordonu içinde kalan kan. Kordon kanı ile bebeğin damarlarında dolaşan kan birbirinden farklı oluyormuş. Kordon kanı, kan üretiminde görev alan kök hücreleri içerdiği için kıymetli. Çocuğunuzun ileride yaşayacağı hastalıklarda kordon kanı kök hücre merkezlerince çoğaltılıp kullanılabiliyor. Kordon kanı doğum esnasında alınıp, kordon kanı bankalarında belli bir süre saklanabiliyor.  Ekiplerin doğuma girmesine gerek olmuyor. Kadiköy Şifa’da doğum yaptım. Doktoruma kordon kanımı bankaya vermek istiyorum dediğimde tamam halldederiz dedi. Yapılan işlem anne ve bebeğe herhangi bir zarar vermiyor. Doğum esnasında bu işlemi doktorum yaptı ve kordon kanı bankalarının daha önceden hastanelere iletmiş oldukları saklama kitinde muhafaza ettiler. Onkim’e daha önceden bilgi verip aramıştık. 2 saat içinde gelip doktorumdan kiti aldılar. Ödemeyi orda gerçekleştirdik. Senelik saklama bedeli 300TL. İlk etapda ödenmesi gereken medla da 2500TL. Tek seferlik. Saklama merkezleri İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa yerleşkesinde bulunuyor. Kordon kanı saklanmasını çocuğumuz için yaptığımız bir sağlık sigortası olarak düşündük. Biz tedbir amaçlı yaptırdık. Umarım yaptıran kimse kullanmak zorunda kalmaz. Sağlıkla büyüsün tüm bebekler.

3 yorum:

  1. bu çok enteresan, ben de yaptırmak isterim, bir de plesantayı saksıya toprağa karıştırıp bitki ekiyorlarmış öyle bir şey okudum. bir de yine kordonla ilgili hemen kesilmemesi gerekiyor şeklinde söylemler var.

    YanıtlaSil
  2. Plesanta kısmını kaçırmışım :):) evet bende doğumdan önce okumuştum baya kordonun hemen kesilmemesi baya gündemde özellikle İngiltere'de. Ama bu işlemi yapabilmek için uygun hastane bulmak mesele. Sanırım özel bir ekipman gerekiyormuş. Tabi hastanelerde hep kendi prosedürlerini uygulamak istiyorlar. Kişiye özel talepleri kabul ettirmek epey güç Türkiye'de.

    YanıtlaSil
  3. evet sanırım dediğin gibi, farklı uygulamalar için doktorların ve hastanelerin biraz daha anlayışlı olmaları gerekiyor. lotus doğum diye bir şey varmış mesela, bebeği plesantadan ayırmıyorlar, kordonun kendi kendine kuruyarak ayrılmasını bekliyorlar. bebek 1 ay plesanta ile yaşıyor. bebeğin sağlığına direk zarar vermedikçe ailenin isteklerine saygılı olmak lazım diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil